Comunicate BNS

27.08.2015

Apelul Blocului Național Sindical către clasa politică din România


„Doctrinele și disputele politice nu vor menține România în Europa unită!”

În contextul în care la nivel global bursele raportează zilnic ”pierderi/scăderi” cumulate de ordinul a mii de miliarde de dolari, prevestind o nouă criză economică mondială, iar România a dezvoltat o structură economică extrem de sensibilă la evoluţiile pieţelor de capital internaţionale, într-o perioadă saturată de conflicte armate şi războaiele civile care obligă sute de mii de familii să plece în exod în căutarea unei vieți mai bune în condiții de pace şi siguranţă – generând una dintre cele mai mari amenințări la stabilitatea economică și socială a Europei,în situaţia în care revendicările teritoriale susținute de intervenții militare reconfigurează harta lumii, consolidând în apropierea României o zonă de insecuritate cu potenţial ridicat de escaladare a conflictelor, constatăm că evenimentele politice petrecute în ultimul timp în România acreditează ideea că noi, ca națiune, prin liderii noștri politici, am abandonat orice viziune de dezvoltare economică și socială pe termen scurt, mediu și lung, și mergem cu pași repezi spre un proces de descompunere identitară.
Constatarea noastra se bazeaza pe următoarele realități:
1. Participarea capitalului românesc la formarea PIB se află la cote alarmant de mici şi continuă să scadă, crescând expunerea României la factorii de risc extern.
2. Subordonarea politicilor economice şi sociale intereselor „marelui capital”, prin înţelegeri ascunse făcute cu întreaga clasă politică şi concretizate în modificarea brutală a Codului Muncii, a legislaţiei dialogului social şi, mai recent, a Codului Fiscal.
3. Creşterea continuă a presiunii fiscale pe veniturile din salarii, în condiţiile în care un sfert din populaţia salariată a României este plătită astăzi cu salariul minim, iar peste 20% din această populaţie este expusă riscului de sărăcie.
4. Abandonarea cu bună știință, programatică a demersului de modernizare și finanțare adecvată a sistemelor de educație și sănătăte – ca elemente determinante pentru dezvoltarea durabilă a României. În condiţiile unui trend demografic negativ, consecinţă a politicilor publice implementate în ultimii 25 de ani, această abordare consolidează imaginea unei naţiuni cu un viitor sumbru.
5. Constanta lipsă de preocupare şi interes pentru generația tânără
6. Introducerea unor mecanisme discriminatorii ce vizează populația în vârsta de pensie.
7. Nivelul extrem de scăzut de încredere al populației în instituții de referință ale statului de drept, la care se adaugă disoluția accelerată a principalelor structuri asociative ale lucrătorilor (cauzată de lipsa de solidaritate), dar și ale capitalului autohton – într-un pseudo cadru de dialog social ce desăvârșeste imaginea unei democrații butaforice.
8. In ultima perioadă de timp suntem încurajați şi manipulaţi să ne urâm unii pe alții, să luptăm unii împotriva altora, salariați bugetari cu alți salariați bugetari, lucrători din mediul economic de stat sau privat, cu salariați bugetari.
9. Prin acte normative noi, s-a ajuns la crearea unor categorii de cetățeni privilegiați, salariaţi sau pensionari.
***
În numele membrilor de sindicat ai BNS vă cerem să opriți acest gen de abordare, şi să vă așezați la aceeași masă a tratativelor, atât partidele aflate la putere cât şi cele din opoziție.
La problemele pe care le are astăzi România este nevoie de soluții politice corecte, imediate, hotarate, iar acestea nu pot veni decât de la clasa politica, acea clasă politică care doar îşi dispută puterea în România de 25 ani.
***
Pentru o agendă națională colectivă şi coerentă, BNS propune o listă de priorități comune:
1. Asumarea unui proces de modernizare a educației și asigurarea unei finanțări logice a acestuia;
2. Reformarea sistemului public de sănătate concomitent cu dezvoltarea unui sistem complementar cu finanțare privată;
3. Efectuarea în regim de urgență a unei analize-diagnostic a tuturor componentelor instituționale ale sectorului public, în vederea identificării tuturor dezechilibrelor existente, inclusiv a celor ce ţin de utilizarea resurselor umane.
4. Construirea şi aplicarea unui sistem modern de salarizare în sectorul bugetar, care să reflecte importanța și complexitatea muncii lucrătorilor, indiferent că vin din educație, sănătate, asistență socială, cultură, administrație publică centrală sau locală ori justiție.
5. Modificarea în regim de urgență a Codului Muncii și a legislatiei dialogului social pentru a crea premisele unei redistribuiri corecte a valorii adăugate între capital și forța de muncă, utilizând instrumentul negocierilor colective.
6. Promovarea unor măsuri de reformă prin Codul Fiscal sustenabile din punct de vedere macroeconomic, care să îmbunătăţească potenţialul de creştere a României şi totodată să asigure un tratament fiscal echitabil între muncă şi capital
7. Regândirea în regim de urgență a cadrului legislativ național privind sistemul public de pensii și stoparea imediată a tuturor inițiativelor prin care se submineaza sustenabilitatea pe temen mediu şi lung a sistemului, ca efect al creării unor categorii de pensionari privilegiaţi.
Acestea reprezintă în opinia noastră câteva dintre prioritățile României de astăzi, la care s-ar putea adăuga o lungă listă de alte teme ce ar viza: sistemul energetic, agricultura, transporturile sau industria prelucrătoare (câtă a mai rămas!).
***
Ca urmare a gravei stări de fapt în care se află România astăzi, BNS cere public clasei politice să nu se mai ascundă în spatele doctrinelor (de stânga sau de dreapta), pentru că ușurința cu care aceasta a trecut de la social-democraţie la liberalism, nonşalanţa cu care democrații au devenit populari iar liberalii -socialiști, ne-au arătat fără dubiu că activitatea şi hotărârile acestea nu se bazeaza pe principii, ci pe dorinţa patologică de a obţine/păstra puterea cu orice chip.
Ieșirea din această situație complicată pe care o traversează România, atât pe plan intern cât și în plan internațional, necesită soluții românești corecte, reale, aplicate fără patos politic excesiv și nefondat, fără a sconta beneficii personale sau
electorale, dintr-un sentiment devenit anacronic – se pare – patriotismul, şi cu grija faţă de cel care a votat ca să se simtă reprezentat şi să i se apere interesele: poporul român!
In cazul in care nu se iau masuri imediate riscăm să vorbim în cel mai scurt timp de soluții politice ”pseudo regionale” care nu vor face altceva decât să alimenteze dezbinarea, conducând către disoluția națională.
Și nu credem că actuala clasă politică ar dori să îşi lege numele de o eventuală dispariție a României – așa cum arată ea acum – de pe harta Europei Unite.
***
Prin urmare, stimați politicieni, vă cerem să lasați pe planul doi doctrinele și disputele și să salvați România cât încă se mai poate, acceptând soluțiile pe care BNS le propune în numele a sute de mii de salariați pe care îi reprezintă!

13.08.2014

COMUNICAT

Comunicat BNS cu privire la tichetele de vacanță

O lege ”cu dedicație” dă trei lovituri dintr-un foc: anulează primele de vacanță în bani, creează discriminări și abuzuri grave în rândul angajaților și pune o piață de cel puțin 20 de milioane de euro la dispoziția câtorva firme

Blocul Național Sindical dezaprobă ferm felul în care Guvernul României a înțeles să acționeze în privința reglementării acordării tichetelor de vacanță, menținând conștient și asumat, cel mai probabil la presiunile unui grup de interese din zona Ministerului Finanțelor Publice, erorile din Legea 94/2014.

Respingem categoric haosul și abuzurile pe care le creează Legea nr. 94/2014, cea care aprobă OUG nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă, și cerem Guvernului ca în ședința imediat următoare să modifice această lege prin ordonanță de urgență și să oprească astfel batjocura la adresa lucrătorilor din companiile, societățile și regiile naționale cu capital de stat. Așa cum este scrisă acum, această lege este neconstituţională, conţine prevederi neclare şi dificil de implementat și prejudiciază în mod flagrant lucrătorii.

Legea 94/2014 este produsul unui „avânt revoluționar” săvârșit pe negândite, o flamă care i-a aprins pe membrii Parlamentului României și care i-a făcut să modifice OUG 8/2009 (un demers firesc, normal, de a reglementa piața voucherelor de vacanță) în sensul de a obliga toate companiile cu capital de stat să foloseasă voucherele de vacanță. Vrând, nevrând, indiferent de prevederile contractelor colective de muncă de la nivelul unităților, companiile cu capital de stat s-au văzut obligate să treacă la sistemul de tichete imediat, fără o perioadă de tranzit, inclusiv cele care aveau prevăzute în contracte prime în bani. În plus, Parlamentul a hotărât ca aceste companii cu capital stat să achiziționeze tichetele exclusiv prin ANT.

Din păcate acest avânt revoluționar de a salva turismul cu tichetele din companiile de stat nu a ținut cont de faptul că ANT nu avea infrastructura pregătită și nici procedurile stabilite astfel încăt să poată prelua fluxul de tichete. Din păcate membrii Parlamentului României nu au ținut cont de faptul că multe dintre companiile mari au prevăzute în contracte prime în bani, acordate unor grupuri de mii de lucrători și nu au realizat că aceștia nici nu vor putea să-și ia banii și nici nu vor putea să utilizeze noile tichete până la sfârșitul anului.

La sesizarea membrilor săi de sindicat, Blocul Național Sindical a cerut Guvernului României să modifice Legea 94 prin Ordonanță de Urgență și să proroge aplicarea ei până la data de 1 ianuarie 2015 astfel încât instituțiile din lanțul de implementare să se pregătească logistic și din punct de vedere al resurselor umane, astfel încât să fie timp suficient pentru stabilirea și testarea mecanismelor de aplicare și astfel încât să nu se permită abuzurile și discriminările.

La solicitarea BNS, Guvernul a luat în discuție legea cu pricina și a produs unele modificări, însă haosul și discriminarea rămân în continuare notele fundamentale ale acestui demers.

Prin OUG 8/2014 Guvernul a amânat până la 1 ianuarie 2015 aplicarea unor prevederi care țin de tichetele distribuite on-line prin ANT, lăsând captivi în sistem agenți economici care sunt obligați să achiziționeze vouchere off-line de la șase firme distribuitoare existente în piață.

Din informațiile pe care le deținem, presiunile pentru ca OUG 8/2014 să nu proroge în totalitate aplicarea Legii 94 până la 1 ianuarie 2015 au venit din zona Ministerului Finanțelor Publice, iar BNS are suspiciuni că la mijloc este interesul de a se pune la dispoziția câtorva entități private, cât mai repede cu putință, o piață de cel puțin 20 de milioane de euro.

Dincolo de suspiciunile de corupție, aplicarea legii mai devreme de data de 1 ianuarie 2015 produce un prejudiciu direct, grav, pentru zeci de mii de lucrători afiliați la BNS.

Aceștia sunt constrânși ca într-un interval de 5 luni, cât a mai rămas până la sfârșitul anului, să utilizeze niște vouchere de vacanță în locul primelor în bani în condițiile în care angajatorii nu aprobă concedii în masă în lunile cu încărcare maximă și în condițiile în care beneficiarii tichetelor nu au niciun motiv să își dorească un concediu în miezul toamnei. După data de 31 decembrie 2014 voucherele își pierd valabilitatea!

În plus, valoarea tichetelor pentru unii dintre lucrători abia dacă acoperă o escapadă de două zile pe teritoriul României, undeva aproape de casă.

Șmecheria care taie banii de vacanță și pune în loc o sămânță de haos și batjocură ține de Departamentul Național Anticorupție, din punctul de vedere al BNS. În cazul în care nu se vor aduce corecții în regim de urgență, BNS va face sesizări către DNA, completând astfel sesizarea făcută către Avocatul Poporului prin care semnalează încălcarea Constituției.

 BNS solicită Guvernului să ia în discuție din nou această lege cât de repede cu putință și să amâne aplicarea ei până la data de 1 ianuarie 2015 astfel încât lucrătorii să poată beneficia de primele de vacanță, așa cum este firesc și de bun simț.

Lucrătorii afiliați la BNS care sunt afectați de această lege și cărora le sunt eliminate în mod abuziv drepturile negociate, pot lua legătura cu confederația pentru a primi consiliere juridică.