F.N.S.T. ELCATEL propune modificarea Codului Penal

codul_penal_90030600Pana nu dai cu capul de pragul de sus, nu realizezi cat de periculos poate fi. Asa se intampla cu Art.  329 și 330 din Codul Penal. Prezenta acestor doua articole în Codul Penal dateaza probabil de la introducerea cailor ferate. Doar în acest fel se poate justifica faptul ca este singura profesie care are alocata o părticică din Codul Penal.

In contextul actual consideram absolut necesara modificarea Codului Penal prin eliminarea articolelor mai sus menționate, articole care consideram ca sunt neconstitutionale.

În acest sens, avand in vedere lansarea în dezbatere publica a proiectului de lege privind modificarea Codului Penal, Federatia Națională a Sindicatelor din Transporturi ELCATEL a înaintat către Ministerul Justiției și grupurile parlamentare o adresa prin care solicita sprijin în acest sens.

ATENTIE: – recomandam membrilor ce se afla actualmente in cercetare pe aceste articole, in situatia in care vor fi trimisi in judecata, sa ridice exceptia de neconstitutionalitate pe motivele din Decizia nr.405 din 15 iunie 2016 a Curtii Constitutionale. 

De asemenea a fost solicitat sprijinul Blocului National Sindical care prin Departamentul Juridic a redactat expunerea de motive în completare la adresa FNST ELCATEL.

În paralel sindicatele afiliate vor efectua demersuri scrise către parlamentarii din zonele de activitate pentru sustinerea acestor modificări.

Departamentul Juridic al BNS a redactat expunerea de motive în completare a actului FNST ELCATEL.

Expunere de motive

Prevederile art.329 si 330 din Codul penal creaza o discriminare reglementand o raspundere penala speciala doar pentru o singura categorie de salariati, respectiv angajatii care gestioneaza infrastructura feroviara ori ai operatorilor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata.

Cu toate ca si celelalte categorii de salariati, care prin natura functiei sau meseriei lor pot afecta in orice fel, fie patrimonial, fie sanatatea sau viata persoanelor, li se poate antrena la randul lor penal prin aplicarea normelor de raspundere generala, numai aceasta categorie sufera un tratament distinct prin reglementarea legii penale, punandu-i in situatia unei raspunderi in forma agravanta.

Regimul sanctionator propus de actuala legislatie penala in art.329 si 330 ajunge sa trateze chiar mai drastic eroarea in munca a unui salariat din sistemul feroviar decat distrugerea intentionata a sistemelor de siguranta feroviara, ceea ce este in mod evident nefiresc si injust.

La fel ca orice alta meserie si cea a salariatului feroviar poate fi supusa erorii umane, insa apreciem ca o astfel de eroare trebuie sa antreneze doar o raspundere proportionala in temeiul raspunderii penale generale si ale Codului muncii, iar nu o raspundere speciala echivalenta ca nivel sanctionator cu cea a unor infractori care distrug in mod intentionat sistemul feroviar, in situatia acestora din urma pericolul social al faptei fiind de buna seama unul deosebit de grav.

Pe de alta parte, avand in vedere argumentarile aduse de Curtea Constitutionala prin Decizia nr.392/6 iunie 2017 si Decizia nr.405 din 15 iunie 2016, reglementarea de la art.329 si 330 este in egala masura neconstitutionala in baza aceleiasi argumentari. Astfel, cele 2 articole invocate (329 si 330) contin aceeasi formulare, respectiv incriminarea pentru “indeplinirea defectuasa a indatoririlor de serviciu”, acelorasi argumente supunandu-se de altfel si formularea “neindeplinirea indatoririlor de serviciu”.

Apreciem ca si in ipoteza in care s-ar intentiona pastrarea unei astfel de raspunderi penale speciale se impune, in lumina deciziilor Curtii Constitutionale, ca reglementarea sa vizeze cel mult sintagma “neindeplinirea sau indeplinirea cu incalcarea legii a indatoririlor de serviciu”, corelativ cu o scadere semnificativa a cuantumului pedepsei si cu eliminarea raspunderii reglementata de art.330.

In egala masura incriminarea contravine celor retinute de Curtea Constitutionala in Decizia sa din 04.07.2017 cu privire la sesizarea de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea 319/2016 privind sanatatea si securitatea in munca, Curtea apreciind ca prevederea legala nu trebuie sa lipseasca de previzibilitate norma de incriminare, in conditiile in care principiul respectarii legilor si cel al legalitatii incriminarii impun legiuitorului sa legifereze prin texte suficient de clare si precise pentru a putea fi aplicate, inclusiv prin a asigura posibilitatea persoanelor interesate de a se conforma prescriptiei legale. Ori reglementarea din art.329 si 330 nu dimensioneaza in nici un fel situatia de pericol oferind premisele unor interpretari abuzive indiferent de cat de mare este abaterea, situatia de pericol identificata sau consecintele acesteia.

Pe cale de consecinta apreciem ca se impune eliminarea acestor reglementari penale speciale referitoare la salariatii care-si desfasoara activitatea in sistemul feroviar, ei urmand sa raspunda, daca este cazul, functie de vinovatia acestora, in baza raspunderii penale generale sau a raspunderii disciplinare.