Informare 12 decembrie 2017 – transfer contribuții sociale

CNCF CFR SA

Calculator-cheltuieli1Astazi, 12 decembrie 2017, urmare a invitației CNCF CFR SA reprezentanții administrației și reprezentanții organizațiilor sindicale semnatare ale CCM în vigoare s-au întâlnit în vederea negocierii și încheierii unui act adițional la CCM pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG 79/2017 pentru modificarea și completarea Codului Fiscal, fiind necesară modificarea valorii claselor de salarizare din Anexa 1 a CCM în vigoare.

Anexa 1 prezentată de administrație este rezultată din coroborarea prevederilor OUG 79/2017 privind modificarea Codului Fiscal și a HG nr. 846/2017 privind salariul de bază minim brut pe țară, fiind stabilită o creștere a claselor de salarizare cu 20.583%. Scopul propunerii este ca salariații companiei să nu înregistreze diminuări ale veniturilor salariale nete.

Reprezentanții organizațiilor sindicale au solicitat un termen până în data de 19 decembrie 2017 pentru analiza anexei 1 propusă de administrație.

Alianța Federațiilor Tehnice Feroviare sesizează faptul că în urma prevederilor OUG 79/2017 salariații care beneficiau de scutire de la plata impozitului pe venit vor suferi diminuări ale veniturilor nete, motiv pentru care consideră necesară identificarea unor soluții pentru păstrarea veniturilor acestora. A.F.T.F. solicită introducerea în actul adițional la CCM sau ca nota la Anexa 1 a unei prevederi prin care în cazul în care după lichidarea lunii ianuarie 2018 se constată diminuări ale veniturilor nete, părțile se vor întâlni pentru renegocierea anexei nr. 1 la CCM.

Se solicită modificarea art. 63 litera j) din CCM, precum și analiza posibilității acordării unor clase de salarizare.

Următoarea întâlnire va avea loc în data de 19.12.2017.

SC Electrificare CFR SA

S-a încheiat act adițional la CCM în vigoare la nivelul SC Electrificare CFR SA cu introducerea contribuțiilor sociale ale angajatorului în salariile de încadrare din Anexa 1 și Anexa 2 pentru punerea în practică a prevederilor OUG 79/2017 în scopul păstrării veniturilor nete actuale ale salariaților, precum și pentru acordarea unui ajutor material cu ocazia Sărbătorii de Crăciun. Procesul verbal încheiat va fi transmis liderilor sindicatelor afiliate FNST ELCATEL.

SC Informatica Feroviară SA

Negocierile în vederea transferului contribuțiilor sociale urmare a OUG 79/2017 vor începe în perioada următoare.