Informare 13.04.2020

Astazi, 13.04.2020 ora 15.00 a avut loc o întâlnire între conducerea MT, conducerile societăților feroviare și președinții federațiilor FNFMCV, Drum de Fier, FMLR, FSTFR și FNST ELCATEL.

S-a discutat despre situația financiară a societăților feroviare, șomajul tehnic, acordarea salariilor și a primei de Paște.

  1. La această oră cele mai mari pierderi  sunt la CFR Călători care înregistrează  o scădere a veniturilor cu cca. 75%, urmată de CFR Marfă cu cca. 16 %, în timp ce la CFR SA pierderile sunt mai mici, însă societatea are de încasat sume de la cele CFR Marfă și CFR Călători care momentan nu își pot achita facturile.
  2. Cu privire la șomajul tehnic organizațiile sindicale s-au manifestat împotriva aplicării acestei măsuri pentru personalul feroviar, argumentând pe de o parte faptul că specificul activității nu permite aplicarea unei măsuri de acest gen, pe de cealaltă parte faptul că deja la societățile feroviare au fost luate măsuri care au condus la scăderea veniturilor salariaților. În urma discuțiilor,  domnul Ministru a specificat faptul că se va face o analiză și vor avea loc noi discuții după ce va apărea Ordonanța Guvernului cu privire la șomajul tehnic.
  3. Cu privire la acordarea salariilor și a primei de Paște până la Sărbătorile Pascale, la această dată  CFR Călători și CFR Marfă dispun de fondurile necesare acordării salariilor și a primei de Paște, iar CFR SA mai are nevoie de  29 milioane lei pentru plata salariilor și 3,5 milioane lei pentru prima de Paște, deși are de încasat de la cele două societăți feroviare CFR Călători și CFR Marfă.

Am solicitat Ministrului Transporturilor să se implice ca toate societățile feroviare să acorde salariile și prima până în sărbătorile de Paști.

Ministrul Transporturilor a solicitat directorilor societăților feroviare să facă o analiză și să găsească resursele financiare necesare acordării salariilor la toate societățile feroviare în același timp. Cu privire la acordare primei de Paști, ministrul a specificat faptul că dacă o societate nu poate acorda această primă, nici celelalte societăți să nu acorde.

Mâine vom încerca să avem o nouă discuție cu Ministrul transporturilor pe tema salarizarii și primei de Paști.