Informare CA – CNCF CFR SA

INFORMARE 14.09.2016

A. Discutii la Consiliul de Administratie al CFR SA

Astazi 14.09 ora 09.30 la sediul CN CF CFR SA a avut loc intalnirea reprezentantilor structurilor sindicale semnatare ale CCM 2015-2017 cu Consiliul de Administratie.
Din partea Sindicatelor au participat: Drum de Fier – Florin Dobrescu, Miscare –Comercial – Cristi Cațilă, AFTF – Moraru Paul si ANSF – Țîrlea Gheorghe

Punctele prezentate pe ordinea de zi au fost :

1 ) Rectificare BVC in vederea fuziunii prin absorbtie a doua filiale IMCF ( Intretinerea Mecanizata a Caii Ferate ) si Sere si Pepiniere.

Dupa radierea celor doua societati din Registrul Comertului, acestea vor fi preluate atat cu active cat si cu pasive ( datorii in suma de 80 milioane catre bugetul de stat la IMCF). Pentru aceste datorii vechi din 2008 -2009 catre bugetul de stat, ANAF –ul executa CFR SA ca tert poprit, pentru ca peste 90 % din banii IMCF vin de la CFR SA. Pentru lucrarile mecanizate executate conform contractului de prestari servicii, la IMCF pleaca numai banii de salarii, iar restul facturii merge la ANAF in contul restantelor IMCF catre stat.

Cele doua societati au fiecare BVC aprobat in comun de Ministerul Transporturilor; Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor Publice. Dupa fuziune, la BVC–ul CFR SA se vor adauga BVC–urile celor doua societati.

Absorbtia celor doua societati este o urmare a memorandumului de intelegere cu troika ( FMI, Banca Mondiala si Banca Centrala Europeana ) semnat de Romania in anul 2011. De altfel prima incercare de absorbtie a fost tot cam atunci, dar a fost respinsa in instanta.

Personalul celor doua societati va fi preluat in integime prin transfer, nu ca la Interventii Feroviare ( cand societatea era declarata in faliment ) , iar salariatii au fost preluati prin angajare.
Este vorba in total de 1234 salariati din care aproximativ 130 la Sere si Pepiniere, restul la IMCF, salariati care vor fi preluati probabil de la 01 octombrie ( BVC rectificat este calculat cu aceasta data ).

Rectificarea de buget ( prima din anul 2016 ) nu a taiat nimic din alocatiile pentru calea ferata, urmeaza a doua rectificare in luna octombrie, sa vedem atunci se se va intampla.
2 ) Analiza indicatorilor economici pe primele 7 luni

CFR SA dupa primele 7 luni se afla in grafic cu executia bugetara, incadrandu-se in BVC.

Au fost realizate veniturile prognozate, au fost platite o parte din arieratele impuse prin buget ( in 2016 au fost impuse de MFP plati la arierate cu 15 % mai mici decat cele impuse in 2015 ).

In urma proceselor castigate cu CFR Marfa, pentru dataria de TUI veche (peste 500 milioane ), aceasta a platit in urma unei conventii de esalonare (pe langa TUI-ul curent ) in lunile iunie, iulie si august si cate 3 milioane din restanta.

3 ) Discutarea ajutoarelor sociale ( 3 cazuri: 2 cu cancer si o interventie chirurgicala la ochi ).

Au fost aprobate cele 3 dosare de ajutor social, in suma de 25.110 lei ( toate la un loc ).

4 ) Discutarea premierilor pentru preintampinarea producerii unor evenimente de cale ferata.

A fost aprobat un dosar de pe Brasov, cu o sina rupta la o trecere la nivel in linie curenta intre statiile Racoș si Augustin in suma de 2 salarii la clasa 1 de salarizare conform CCM ( 2310 lei )

5 ) Prezentarea raportului CFG, din care am retinut ca au fost aplicate 30 sanctiuni.

6 ) Diverse:

– Situatia vanzarii locuintelor de serviciu catre salariati.

Administratia a promis ca in viitor va analiza si problema vanzarii locuintelor. Au invocat motivul ca nu sunt proprietarii terenului pe care sunt contruite, acesta apartinand statului.
In cazul locuintelor deja vandute, noii proprietari au interzis accesul la instalatiile ramase pe terenul lor ( in general cabluri subterane )

– Situatia inchirierii spatiilor comerciale

Administratia a intocmit un ghid de bune practice pentru incheierea contractelor pe spatiile comerciale ( preturile pe metru patrat nu vor mai fi impuse de la CFR SA, fiecare director regional va negocia pretul tinand cont de pretul pietei la nivel local ( in functie de pretul cu care inchiriaza primariile in zona caii ferate )

– Modificari legislative

Celebra lege 109 ( cea cu guvernanta corporativa ) a fost modificate prin legea 111, care prevede ca si directorii economici de la societati si filialele lor sa fie selectati dupa aceeasi procedura in decurs de 4-6 luni de la promulgare.

B. Negocierile de la Informatica Feroviara

consiliu-de-administratie-300x180Astazi au continuat negocierile la SC Informatica Feroviara, unde colegii nostrii sunt sprijiniti de Primvicepresedintele Grigore Nicolae.
Dupa cum decurge situatia de acolo, credem ca se va ajunge la un conflict de munca.

Deja maine vor pleca in teritoriu tabelele pentru declansarea grevei de avertisment.

C . Statutul personalului feroviar.

Rugamintea noastra este sa puneti si voi umarul la aceasta initiativa legislative. Pentru prima faza asa cum v-am rugat si ieri sa trimiteti acele scrisori din partea sindicatelor voastre ( cei din judetele SV, VL, PH, CJ, MS, BH, NT ) la membrii comisiei de munca din senat.

Deja avem un raspuns de la senatorul PSD de Prahova d-l AUGUSTIN CONSTANTIN MITU.

Colegul nostru VALI DIACONU m-a anuntat ca va fi primit astazi la ora 18.00 de acest senator.

In faza a doua avem rugamintea ca aceste documente sa fie trimise catre toti senatorii din toate judetele, indiferent de partidul din care face parte, inclusive la cei neafiliati la un partid ( cei independenti ) , inaintea votului final din plen.

Daca nu va fi discutat in plenul Senatului, se considera aprobat tacit, si va fi trimis la Camera Deputatilor.