Informare CCM CFR SA

1. Informare CCM CFR SA
În data de 07.06.2018 s-a semnat CCM pe 12 luni in următoarele conditii:
– începând cu data de 1 octombrie creștere salarială de 235 lei pe clasele 5-25, adică o medie a grilei de 8,16%. Pe funcțiile de execuție reprezintă creșteri cuprinse între 8 – 11%, pe funcțiile de conducere creșterile reprezentând 3-4%. Am ales această variantă, întrucât altă posibilitate legală nu exista. Varianta cu creștere de cca. 178 lei de la 1 iulie insemna un castig pe durata contractului de 1958 lei. Varianta cu 235 lei inseamna un castig pe durata contractului de 2115 lei. Am luat în considereare si faptul că orice creștere pe viitorul contract se va raporta la un salariu de încadrare mai mare în acestă variantă. Banii identificați ca fiind disponibili in BVC pe capitolele cheltuieli sociale si tichete de masa nu pot fi mutati la capitolul cheltuieli cu salariile, intrucât legea spune ca in conformitate cu legislatia in vigoare (OG26, Legea Bugetului de Stat, legea 12, etc) cheltuielile cu salariile din bugetul de venituri si cheltuieli aprobat reprezintă limite maxime admise ce nu pot fi depășite, pe aceste subcapitole fiind posibil doar transferul sumelor intre cheltuieli sociale spre tichete de masa si invers, nu si pe capitolul cheltuieli cu salariile.
– începând cu luna iulie tichetele de masă cresc de la 11 la 15 lei.
– după înregistrarea CCM la ITM se va încheia acordul pentru utilizarea fondului de maxim 5% pentru cheltuieli sociale din care se vor deconta biletele de odihnă și / sau tratament (conform Codului Fiscal) în valoare de maxim 1000 lei / salariat (ex. Bilet in valoare de 1000 lei – decont 1000 lei, valoare 1300 lei – decont 1000 lei, valoare 700 lei, decont 700 lei, bilet 2000 lei si salariati sot si sotie angajați la CFR SA – decont 2000 lei).
– art. 28 privind plata orelor festive peste normă a rămas în forma actuală.
Într-adevăr nu este ceea ce ne-am dorit si ceea ce și-au dorit membrii de sindicat, însă este maxim posibil în situația actuală. Până când nu vom reuși să ieșim de sub prevederile OG 26 / 2013 negocierile se vor rezuma doar la împărțirea sărăciei. În perioada următoare vom încerca intervenții la Guvernul României în acest sens. Primul pas a fost făcut de Tarom care se pare că ar fi reușit acest lucru.
2. Proiectul de lege privind Statutul Personalului Feroviar
Marți, 05.06.2018 federațiile sindicale au fost invitate la Camera Deputatilor de către dl. Solomon – presedintele Comisiei de Munca. Acesta a comunicat faptul că proiectul de lege va fi analizat și supus dezbaterii, însă a solicitat federațiilor sindicale sa propună corecții pentru cum ar fi:
– varsta de pensionare sa nu fie sub 55 de ani.
– Analiza procentului la pensia de serviciu (aici probabil va fi necesară o analiză detaliată împreună cu Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor)
– eliminarea articolelor care se regăsesc deja in codul muncii
– Înscrierea clară a indicilor de ierarhizare.
Ieri, 07.08.2018, federațiile sindicale s-au întâlnit pentru a stabili modificările care vor fi înaintate Comisiei de Muncă marți, 12.06.2018.
S-au stabilit principii pentru modificari astfel:
– varsta de pensionare la 55 ani pentru personalul SC, 60 pentru ceilalti salariati feroviari;
– 25 de ani vechime in funcții SC
– eliminarea articolelor care se regasesc deja in Codul Muncii
– modificarea unor exprimări in conformitate cu recomandarile Consiliului Legislativ
– introducerea indicilor de ierarhizare din fostul Contract Colectiv de Muncă 2008-2010 la nivel de ramură Transporturi, conform nivelului de studii necesar funcțiilor;
– procentul pentru baza de calcul  sa ramana la 80%, intrucat nu stim inca cum se va calcula pensia din sistemul public in viitoarea lege a pensiilor.
După finalizarea modificărilor in sistem tabel comparativ, federațiile se vor întâlni pentru a stabili forma finală urmând a fi depuse la Comisia de Muncă in 12.06.2018.