Informare întâlnire la Ministerul Transporturilor

FB_IMG_1509563780534Astăzi, 01 noiembrie 2017, reprezentanții federațiilor sindicale feroviare s-au întâlnit cu Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Transporturilor, domnul Cercel Ninel. La sedinta au participat: Directorul de Cabinet dl. Marian Ciofalca, directorii generali ai unităților feroviare (din partea CNCFR dl. Macarie Moldovan), directori de filiale ( dl. Gavrila Ioan – SC Electrificare CFR SA) si directorul Direcției Feroviare – Ana Maria Dascalu. Din partea sindicatelor au participat reprezentantii FNFMCV, FML, FSTFR, FNDF, ELCATEL (Nicolae Grigore și Georgel Petrache).
Intalnirea a avut ca scop schimbul de idei si informații despre problemele cu care se confrunta sistemul feroviar în cadrul unei discuții libere.
La deschiderea discuțiilor a participat si domnul Ministru Felix Stroe care a subliniat importanta dialogului cu partenerii sociali solicitand administratiilor societatilor feroviare sa dea dovada de transparenta inclusiv in ceea ce priveste accesul la datele financiare, precum și in cazul deciziilor susceptibile sa afecteze salariații feroviari. Dl Ministru a precizat ca se impune eliminarea sau reorganizarea unor structuri supradimensionate și fără obiect de activitate, consumatoare de resurse financiare importante.
In legătura cu Statutul Personalului Feroviar, domnul Felix Stroe a precizat ca a făcut intervențiile necesare pentru întrunirea comisiei interministeriale care trebuie sa stabilească poziția Guvernului României fata de acest proiect de lege, elaborarea punctului de vedere și transmiterea la comisiile de specialitate din Camera Deputaților urmand sa se faca pana la sfârșitul acestui an.
Printre prioritățile legislative ale Ministerului Transporturilor în următoarea perioada se afla: statutul personalului feroviar, decretul 400, certificarea Mecanicilor de Locomotiva,  efectuarea vizitelor medicale și psihologice de către personalul SC și cadrul de reglementare al absorbției unor filiale de către societatea mamă.
Federațiile feroviare au exprimat pe rând problemele pe care au considerat ca pot fi rezolvate cu sustinerea conducerii ministerului, din care redam pe scurt:
– necesitatea aprobării proiectului de lege privind Statutul Personalului Feroviar
– promovarea rectificării BVC la CFR Marfă și găsirea unei modalități de stingere a datoriilor către CFR SA ( cca. 770 mil. Lei)
– necesitatea rectificării bugetare pe plus la toate societățile feroviare
– reorganizarea instituțională a societăților feroviare
– salarizarea în societățile feroviare având în vedere salariul minim pe economie de 1900 lei și posibilitatea transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat
– modificarea ordonanței 39/2000 privind amenzile aplicate de AFER, avand in vedere valoarea extrem de ridicata a acestora.
– elaborarea unor politici de resurse umane, avand in vedere media de vârsta ridicata a personalului, precum și starea de sănătate a acestuia
– îmbunătățirea condițiilor de munca prin alocare bugetară,  întocmirea unor planuri de măsuri cu termene și urmărirea executării acestora
– acordarea de clase de salarizare la CFR SA
– vânzarea terenurilor aferente locuințelor de serviciu cumpărate