Informare întâlnire Ministerul Transporturilor

Astăzi, 10 septembrie 2015 ora 09:00, la sediul Ministerului Transporturilor – Sala Hartilor, au continuat discuțiile cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și ai Ministerului Finanțelor Publice, în prezența conducerilor celor 3 societăți feroviare.

Principalele subiecte abordate au fost:

  1. Salarizarea din sistemul feroviar privind posibilitățile societăților de soluționare a revendicărilor organizațiilor sindicale referitoare la asigurarea unei creșteri salariale de minim 10% în anul 2015 și asigurarea cadrului legislativ prin care creșterea salariului minim pe economie să se regăsească în următorii ani și în salariile feroviarilor.
  2. Modificarea cadrului legislativ, respectiv legea bugetului de stat pentru anul 2016, în vederea eliminării restricțiilor privitoare la creșterea fondului de salarii.
  3. S-a solicitat o analiză din partea Primului Ministru, Ministrul Transporturilor, Ministrul Finanțelor și Ministrul Economiei în vederea luării unei decizii politice cu privire la relațiile comerciale dintre societățile feroviare și principalii clienți pentru asigurarea plății serviciilor prestate la termenul contractual. De asemenea, s-a solicitat ca o decizie politică să fie luată și în cazul accizei la motorina utilizată în transportul feroviar, întrucât normal este ca această acciză să se îndrepte spre infrastructura feroviară, nu spre infrastructura de transport rutieră.

Ministerul Transporturilor a promis o analiză și prezentarea unor soluții de însănătoșire a sistemului feroviar în vederea asigurării unor creșteri salariale reale în anii următori.

Conducerile societăților feroviare au transmis faptul că în actualele condiții legislative nu se poate acorda nici o creștere salarială. Reprezentantul Ministerului Finanțelor a solicitat din partea conducerilor societăților o simulare privind impactul unei creșteri salariale cu 10% asupra fondurilor de salarii, în vederea analizării soluțiilor de modificare a cadrului legislativ.

În acest moment posibilitatea reală de creștere a salariilor este ZERO.

După analiza situațiilor solicitate, reprezentantul Ministerului Finanțelor  a promis că va prezenta factorilor de decizie propuneri privind modificarea cadrului legislativ pentru asigurarea unei politici de salarizare mai permisivă decât cea actuală.

Un alt subiect abordat a fost stadiului proiectului de lege privind Statutul Personalului Feroviar, blocat la Direcția Juridică a Ministerului Transporturilor pe motivul neconcordanței cu legislația în vigoare.

Am solicitat doamnei Ministru Secretar de Stat – Maria Magdalena Grigore o întâlnire și cu conducerile filialelor din CFR.

Următoarea întâlnire va fi marți, 15.09.2015 ora 09:00 pe tema statutului feroviar în prezența reprezentanților Direcției Juridice și joi, 17.09.2015 pe tema contractelor colective de muncă.