Informare negocieri CCM 24.03.2015

Astazi, 24.03.2015 la sediul CFR SA  a avut loc sedința de negociere a CCM 2015-2016. Administrația a revenit cu oferta de 10 tichete de masă / luna și propunerea de modificare a anexei  1 privind salarizarea.

Urmare a solicitărilor de a prezenta detalii privind forma prezentată de administrația CFR SA de modificare a anexei  1 administrația a făcut precizarea că modificările propuse vin ca urmare a modificării salariului minim pe economie și a refacerii unei ierarhii a salarizarii pe viitor.

Reprezentanții organizațiilor sindicale au respins oferta administrației, menținând solicitările anterioare de recuperare a unor drepturi salariale suspendate, acordarea unei clase de salarizare. Referitor la oferta administrației de acordare a 10 tichete de masă/lună, organizațiile sindicale au solicitat acordarea a 1 tichet de masa / zi lucrată.

Datorită unei solicitări a reprezentantului ANSF care contravine regulamentului de negociere, semnat inclusiv de către ANSF, reprezentanții administrației au refuzat semnarea procesului verbal de sedința. După eliminarea acestei solicitări, celelalte organizatii sindicale au refuzat semnarea procesului verbal de sedință datorită faptului că reprezentantul ANSF solicita situații care nu aveau legătură cu negocierea CCM, solicitări care trebuiau adresate direct CFR SA. Acestia au precizat faptul că 2,17% din salariați au uzat de 27% din fondul de 2%, si au solicitat lamuri cu privire la utilizarea fondului, uitand sa menționeze faptul că toate solicitările de ajutoare sociale pentru boli grave au fost onorate, restul fondului fiind alocat pentru acordarea sumei de 150 lei/copil salariaților CFR SA, precum și faptul că toate organizațiile sindicale au semnat protocolul privind utilizarea fondului de 2% și au avut la dispoziție lista solicitărilor privind acordarea de ajutoare.

Următoarea ședință de negociere va avea loc în data de 26.03.2013 ora 12:00.

Proiectul de BVC 2015 al CFR SA se află pe site-ul Ministerului Tranporturilor la secțiunea transparența decizională, în consultare publică, urmând ca probabil luni să intre în Comisia de Dialog Social a Ministerului Transporturilor, de unde cu sau fără avizul organizațiilor sindicale (întrucât comisia are rol consultativ) va ajunge pe masa Guvernului pentru aprobare în ședința de miercuri (1 aprilie).