Informare privind participarea reprezentantilor BNS la sedinta Consiliului National Tripartit de Dialog Social, 27/07/2017, Palatul Victoria

Bucureşti, 27-07-2017

aParticipanti: • Din partea guvernului – Prim-ministrul si toti ministrii cabinetului • Partenerii sociali: o Reprezentantii confederatiilor patronale representative (UGIR, CNIPMMR, PNR, CNPR, COMPIROM, CONCORDIA) o Reprezentantii confederatiilor sindicale reprezentative (BNS – Dumitru Costin si Minel Ivascu, Cartel Alfa – Bogdan Hossu, CNSLR-Fratia – Florin Bercea, CSDR – Iacob Baciu si Simion Hancescu, Meridian – Ion Popescu)

Sursa: Minel Ivascu, Vicepresedinte BNS

“Sedinta a fost deschisa de Prim-minstrul Romaniei, domnul Mihai Tudose, care a multumit reprezentantilor partenerilor sociali pentru ca au raspuns convocarii si a invitat participantii sa ridice problemele pe care le considera de interes. Trebuie mentionat ca aceasta a fost prima sedinta a CNTDS de la instalarea acutalului guvern, iar invitatia nu a fost insotita de o ordine de zi prestabilita.

In luarile de cuvant, participantii s-au referit atat la probleme generale, din domeniul de competente al consiliului, cat si la unele probleme cu caracter punctual.

Presedintele BNS si-a inceput cuvantul (speech-ul) prin a atrage atentia ca in cei sase ani de la infiintarea acestei institutii (cf legii 62/2011), guvernele au minimalizat rolul pe care CNTDS trebuia sa il joace in sfera dialogului social,(cel mai elocvent exemplu – regulamentul de functionare a consiliului a fost finalizat dupa aproape cinci ani de la infiintarea consiliului) si au preferat sa creeze alte instrumente de consultare in care nu partenerii sociali reprezentativi au fost actori principali, ci unele ong-uri care reprezinta grupuri de interese ale unor angajatori. Reprezentantul BNS a atras atentia ca in conditiile in care si acest guvern va face din CNTDS o institutie cu rol decorativ in dialogul social, continuand practica guvernelor anterioare, BNS se va retrage din CNTDS si va face demersuri in parlament pentru desfiintarea institutiei.

Dumitru Costin a abordat sase teme, pe care BNS le considera importante, acestea pot fi consultate accesand documentul atasat:

La sfarsitul intalnirii, reprezentantii BNS au inmanat personal primului-ministru un dosar cu toate informatiile relevante si demersurile facute in acest caz.

Reuniunea CNTDS a durat mai putin de doua ore, urmand ca imediat sa inceapa sedinta de guvern.”

La punctul nr. 6 al documentului prezentat de BNS se regăsește propunerea FNST ELCATEL privind modificarea Codului Penal prin eliminarea articolelor 329 și 330.