Informare SC Electrificare CFR

După încheierea CCM 2016-2017 au apărut unele puncte de vedere din partea unor salariați din cadrul punctelor DEF ce nu sunt de acord cu acordarea unei clase de salarizare în plus în locul sporului pentru condiții vătămătoare ( nocive).

Necesitatea introducerii acestui spor nepermanent în salariu a venit în urma discuțiilor purtate cu factorii de decizie din cadrul societății, care doreau refacerea determinărilor la nivelul punctelor DEF, determinări ce ar fi putut duce la o eventuală pierdere  a acestuia, prin nerealizarea condițiilor ce trebuiesc îndeplinite. Vă aducem la cunoștință că valoarea determinărilor trebuie să reprezinte media săptămânală a zgomotelor, luându-se în calcul inclusiv orele de noapte și repausul săptămânal ( sâmbăta și duminica).

În vederea introducerii sporului de nocive în salariu s-au discutat trei variante:

1. introducerea unei sume fixe reieșită prin calcularea a 10% din clasa 1 de salarizare aplicate claselor DEF existente (33-35 )

2. un salariu fix pentru toți dispecerii

3. acordarea unei clase și mărirea plajei claselor de salarizare pentru funcția DEF cu o clasă în plus la nivel maxim (34-37)

La prima variantă administrația nu a fost de acord deoarece plaja claselor de salarizare se suprapunea cu plaja altor funcții.

În varianta a doua, sindicatul nu a fost de acord deoarece administrația a propus un salariu fix la nivelul mediu al funcției  (între clasa 33-35 ).

În acest caz chiar dacă în cea dea treia variantă pe moment se pierde o mica sumă de bani a fost singura posibilitate de a proteja acest venit prin acordarea unei clase de salarizare și posibilitatea promovării într-o clasă superioară în viitor. Posibilitatea pierderii sporului de condiții vătămătoare este una certă, având în vedere determinările efectuate în trecut la unele puncte DEF din țară, ce au dus la sistarea acestui spor pentru o anumită perioadă. Poate demersul nostru nu a fost înțeles de toți colegii dispeceri și de aceea vă rugăm să prezentați informarea tuturor punctelor DEF, întocmindu-se tabele cu cei care doresc revenirea la vechiul mod de plată, prin acordarea sporului și la vechile clase de salarizare (33-36), cu riscul pierderii lui în urma determinărilor.

Vă anexăm propunerile făcute de un coleg contestatar de la DEF Galați (Lăpușneanu G.),înaintea semnării CCM și după semnarea acestuia,propuneri pe care noi le considerăm cel puțin ciudate.

 “Având în vedere că pentru funcția de dispecer energetic feroviar este prevăzut, conform Clasificării Ocupațiilor din Romania (COR), nivelul de pregătire 4 – studii superioare, vă propun urmatoarea temă pentru apropiatele negocieri privind CCM 2016-2017:

–         Dispecerii energetici feroviari care și-au completat studiile, să poata activa ca dispeceri cu studii superioare, cu stagiu satisfacut conform legislației în vigoare și cu drept de semnătură „inginer”, în condițiile Legii 335 din 10 decembrie 2013.

 On Friday, April 29, 2016 10:21 PM, Lapusneanu George <georgelapusneanu@yahoo.com> wrote:

     Asa cum am discutat…daca vreti sa dispara sporul de nocive negociezi cu administratia urmatoarele:

    – toti dispecerii vor fi incadrati la clasa 37 respectiv 38 – sa nu mai frecam mentola ca stii bine ca si acolo unde sunt calculatoare sunt erori, nu functioneaza iar pentru ei este mult mai usor de localizat un defect comparativ cu locurile unde nu este implementat SCADA, se compenseaza una pe alta;

    – toti dispecerii care si-au completat studiile in specialitate vor fi considerati cu stagiul satisfacut, in conditiile legii 335/2013, asa cum am mentionat in mail-ul pe care ti l-am trimisvor activa in cadrul dispeceratelor ca dispeceri cu studii superioare…pentru eliberarea adeverintei, nu se freaca nimeni in bostan pentru o masa si un sprit ce drak…poti sa treci acolo ca adeverintele se vor elibera doar de d-l Director si este ok.

   Pana marti ai timp suficient pentru rezolvare si iti garantez ca voi linisti toti dispecerii din tara si se incheie orice discutie.”

 București                                                                                  Primvicepreşedinte

                                                                                                        Grigore Nicolae