Punct de vedere cu privire la proiectul de înființare al Autorității de Reformă Feroviară
Ca urmare a supunerii spre dezbatere publică a proiectului de ordonanță de urgență pentru inființarea Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), acest proiect a fost analizat prin prisma implicațiilor asupra funcționării sistemului feroviar român și prin prisma compatibilității cu legislația română și europeană în domeniul feroviar.
Prezentăm câteva concluzii relevante în legătură cu proiectul de act normativ supus dezbaterii publice:
1. Obiectul de activitate al ARF este in contradicție cu politica europeană în domeniul transporturilor;
2. Obiectul de activitate și atribuțiile ARF sunt in contradicție cu legislația europeană in domeniul feroviar;
3. Funcțiile ARF sunt in contradic{ie cu prevederile legislației privind guvernanța corporativă a intreprinderilor publice: Compania Natională de Căi Ferate ,,CFR” S.A., administratorul infrastructurii feroviare, și societățile nationale de transport feroviar ,,CFR-Călători” și ,,CFR-Marfă”, principalii operatori de transport feroviar, sunt intreprinderi publice care functionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor. După cum este cunoscut, ca urmare a presiunii organismelor finanțatoare internaționale (Comisia Europeană, FMI și Banca Mondiali), s-a stabilit că funcționarea acestora intră sub incidența OUG 109 din 30.11.2011 privind guvernanta corporativă a intreprinderilor publice.
Redăm mai jos documentul transmis de Alianța Federațiilor Tehnice Feroviare către Ministerul Transporturilor cu privire la înființarea Autorității pentru Reformă Feroviară.