Sesizare la Avocatul Poporului

Având în vedere problema salarizarii în sistemul feroviar, imposibilitatea acordării unor măriri salariale decente fiind motivată de reprezentanții companiilor feroviare de imposibilitatea creșterii fondului de salarii datorită unor prevederi legislative de natură a limita cheltuielile cu salariile, considerând că aceste prevederi încalcă dreptul la negocieri colective și dreptul la grevă, în colaborare cu Blocul Național curtea-constitutionalaSindical, FNST ELCATEL a înregistrat la Avocatul Poporului o sesizare prin care solicită ridicarea excepției de neconstituționalitate cu privire la:

  • art. 7 și 9 alin 1 lit. b din OUG 26/2013, respectiv art. 49/alin. 1 și 4 din Legea Bugetului de Stat 2015 (prevederi care considerăm că încalcă dreptul la negocieri colective garantat de Constituția României art. 41 alin. 5);
  • art. 157 din Legea Dialogului Social nr. 62/2011, prevederi care considerăm că încalcă dreptul la grevă, garantat de Constituția României art. 43 (1).

În acest moment se lucrează la traducerea documentului pentru a fi transmis Organizației Internaționale a Muncii și altor organisme europene și internaționale.