Sinteza acțiunilor de protest BNS din data de 2 iunie 2016

13339572_884008745042968_426551308260053242_n“Peste 500 de angajați din transporturi și din companii producătoare de automobile, autovehicule și alte mijloace de transport au pichetat joi Palatul Cotroceni.

Prezența noastră în stradă a reprezentat forma prin care noi, reprezentanții lucrătorilor din transporturile din România (lucrători în calea ferată din România, din companii cu capital de stat sau privat, lucrători din majoritatea operatorilor portuari din România, lucrători din aeroporturile din România, lucrători din companii care se ocupă de construcția și administrarea autostrăzilor din România), cât și reprezentanți ai lucrătorilor din companii producătoare de automobile, autovehicule și alte mijloace de transport (lucrători din Dacia-Renault, Ford, etc) ne exprimăm nemulțumirea și îngrijorarea față de modul în care Guvernul României, cât și în special, Ministerul Transporturilor își exercită atribuțiile în vederea punerii aplicare a unor elemente cheie cuprinse în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019.

Prin această acțiune de protest, sindicaliștii afiliați la Blocul Național Sindical au vrut să atragă atenția președintelui Klaus Iohannis că întârzierile uriașe generate și de guvernele precedente în dezvoltarea și modernizarea infrastructurilor de transport din România reprezintă astăzi vulnerabilități ale economiei naționale, care afectează competitivitatea economiei și crește riscurile de a pierde investiții și locuri de muncă. Instituția cheie în implementarea acestor proiecte, Ministerul Transporturilor este o instituție profund alterată funcțional, coruptă și suprapopulată cu personal care în marea sa majoritate nu are pregătirea necesară de profil.

masterplanBNS solicită, Președintelui României, să medieze în regim de urgență, în conformitate cu art. 80 din Constituția României o întâlnire între reprezentanții Guvernului României și reprezentanții BNS, ocazie cu care să se stabilească măsurile pe termen scurt ce ar trebui să fie luate în vederea îmbunătățirii activității Ministerului Transporturilor, creării unor mecanisme de lucru interministeriale permanente prin implicarea pe lângă Ministerul Transporturilor a Ministerului Fondurilor Europene, a Ministerului de Finanțe, a Ministerului Justiției și  a Ministerului Economiei.

Obiectivele și măsurile asumate ar trebui prezentate în cadrul unei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare a Țării urmate după aceea de introducerea unui mecanism de raportare publică a progreselor înregistrate în atingerea obiectivelor.”

Sursa: Biroul de Presa BNS

Federația Națională a Sindicatelor din Transporturi a participat cu un număr de 67 de membri de sindicat. Președintele FNST ELCATEL – Moraru Paul, prezent în delegația BNS la Palatul Cotroceni a depus un act cuprinzând detalierea unor probleme din sistemul feroviar, probleme cuprinse pe scurt și în scrisoarea deschisa a BNS.

Membrii de sindicat veniți de pe Sucursala Regională CF Craiova au avut o discuție cu Președintele BNS – Dumitru Costin cu privire la faptul nu se recunosc perioadele lucrate la grupa I de muncă până în anul 2001 de către Casele de Pensii de pe raza județelor Dolj, Gorj, Olt și Teleorman. În urma discuțiilor, președintele BNS a promis o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Muncii pentru clarificarea situației.

Respingem cu indignare încercările de asociere cu apropiatele alegeri induse de unele persoane in mass media sau pe diverse rețele de socializare și le aducem aminte că membrii de sindicat afiliați Federației ELCATEL au ieșit în stradă și pe timpul guvernării PDL și pe timpul guvernării PSD, acum și pe o guvernare “tehnocrată”.

Problemele ridicate s-au regăsit integral în articolele publicațiilor naționale.