Statutul Personalului Feroviar a trecut de Comisia de Muncă

Astăzi, Comisia de Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților a reluat articolele rămase în discuție din textul proiectului de lege privind Statutul personalului feroviar.

113150-31-10-2018-interpelare-adresata-comisiei-de-aparare-din-camera-deputatilorÎn urma dezbaterilor din Comisie, articolul care stabilește coeficienții de ierarhizare în funcție de nivelul de studii a trecut într-o formă apropiată de cel din Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivelul Ramurii Transporturi 2008-2010 (art.41): liceu -1,4, liceu + curs calificare – 1,45, studii superioare – 2,2.

Articolul care reglementează reducerea cu 5 ani a vârstei standard de pensionare pentru personalul feroviar a trecut, urmând să se aplice din anul 2021. La acest articol, stagiul obligatoriu de cotizare a fost stabilit la 30 de ani.

Articolul care prevedea reducerea cu 10 ani a vârstei de pensionare pentru funcțiile cu responsabilități în siguranța circulației a fost înlocuit cu un articol care dă posibilitate Guvernului să încadreze, prin hotărâre, noi funcții din calea ferată în grupe de muncă (specială și deosebită), în urma unor determinări.

 Articolele care reglementau pensia de serviciu, plata orelor festive cu procent de 100% și plata în cuantum de 75% a timpului în care salariații nu lucrează, dar se află la dispoziția unității au rămas excluse din textul proiectului de lege.

La sfârșitul ședinței Comisia a votat favorabil proiectul de lege. Statutul urmează să fie trimis, săptămâna viitoare, în plenul camerei pentru dezbateri și vot final. Camera Deputaților este cameră decizională.